Anumite antibiotice – corelate cu risc ridicat de anevrism aortic

  • Articole

O clasă de antibiotice, administrate pe scară largă zeci de ani, a fost corelată cu un risc crescut de afectare, potențial fatală, a vaselor de sânge, chiar și la persoanele tinere și sănătoase1Certain Antibiotics Linked With Upped Risk for Deadly Aortic Aneurysms – drugs.com, accesat la data de 18.01.2021. Este vorba de fluorochinolone, care includ medicamente precum Cipro (ciprofloxacină), Levaquin (levofloxacină) și Factive (gemifloxacină).

abdominal-aortic-aneurysm
Anevrism aortic abdominal
sursa imagine: BruceBlaus, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Studii anterioare au identificat o corelație între fluorochinolone și riscul crescut de anevrism aortic, cu potențiale sângerări fatale. În baza acestor date, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a emis, în 2018, un avertisment în care se menționa că persoanele cu risc ridicat de anevrism aortic ar trebui să evite fluoroquinolonele. În această categorie au fost incluși vârstnicii, hipertensivii și cei cu istoric de afectare vasculară. Dar un studiu nou, publicat pe 6 ianuarie în JAMA Surgery, a extins riscul de anevrism aortic, prin consumul de fluorochinolone, la toți adulții cu vârsta de peste 35 de ani, inclusiv la cei fără afecțiuni preexistente precum hipertensiune, diabet sau colesterol crescut. În cadrul acestui studiu, incidența a fost de 7,5 cazuri de anevrism aortic la 10.000 de prescripții, comparativ cu 4,6 cazuri la 10.000 de prescripții pentru alte antibiotice.

În raport cu această cercetare, au apărut și voci critice. Astfel, un specialist care nu a fost implicat în studiu, dr. Chandra Gopalakrishnan, cercetător la Brigham and Women’s Hospital din Boston, a menționat că riscul absolut pentru anevrismul aortic este scăzut, fiind vorba de un eveniment medical rar. Totodată, Gopalakrishnan susține că, fiind un studiu observațional, cercetarea nu poate dovedi că fluorochinolonele, în sine, au cauzat anevrismele, având în vedere că studiile observaționale indică doar o asociere între două lucruri, dar nu pot dovedi cauza și efectul. Dar autorul studiului, cercetător principal Dr. Melina Kibbe, chirurg vascular și profesor la Universitatea din Carolina de Nord la Chapel Hill, consideră că, totuși, corelația fluorochinolonă-anevrism este una plauzibilă. Specialistul atrage atenția și asupra faptului că aceste antibiotice au fost legate de rupturile de tendon, iar o posibilă explicație pentru aceste incidente medicale ar fi aceea că aceste medicamente pot afecta integritatea colagenului, o proteină structurală din țesuturile conjunctive ale corpului.

Pentru această cercetare, autorii au avut la dispoziție informații despre aproape 47,6 milioane de rețete de antibiotice la nivel național. Prin procesarea și analiza datelor disponibile, s-a constatat că, din numărul total de rețete, mai mult de 9 milioane au fost prescripții de fluorochinolonă, iar printre pacienții care au primit aceste rețete, au existat 6.752 de cazuri de anevrism aortic în următoarele 90 de zile, cu 103 cazuri necesitând reparații chirurgicale. Autorii studiului au remarcat că utilizatorii de fluorochinolonă au fost cu 20% mai predispuși să sufere un anevrism aortic, decât persoanele care au primit prescripții pentru alte antibiotice și, de aceea, au menționat că este necesară precauție la prescripțiile cu fluorochinolonă, chiar și la pacienții care nu prezintă un risc ridicat de anevrism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *