Vitamina D scade riscul de deces din cauze cardiovasculare

Boala cardiovasculară apare ca primă cauza de deces în Statele Unite ale Americii. Acest termen desemnează o arie mai largă de afecțiuni care implică inima și vasele de sânge – bolile cardiace, infarctul miocardic, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral. Mortalitatea prin acest tip de boli poate fi redusă prin menținerea la standarde de normalitate a nivelurilor de vitamina D, susțin autorii unui studiu recent, desfășurat la Universitatea din Bergen, Norvegia, în cadrul Departamentul de Medicină Clinică, sub coordonarea profesorului Jutta Dierkes, confirmând, astfel, concluziile unor studii anterioare, desfășurate cu aceeași temă 1.

vitamina-d-soare

Vitamina D la soare
sursa imagine: pikrepo.com

Studiul s-a desfășurat cu analiza probelor de sânge provenite de la 4.114 adulți ce suspectau angină pectorală (durere toracică determinată de boala coronariană).Concret, au fost evaluate nivelurile de 25-hidroxivitamină D3 sau 25 (OH) D, forma primară circulantă a vitaminei D. Pe parcursul cercetării, au fost înregistrate 895 de decese, dintre care 407 au fost legate de boala coronariană.

Potrivit Institutului Național de Sănătate din Statele Unite (NIH), un nivel de 25 (OH) D de 50 – 125 nanomoli pe litru (nmol/l) este considerat adecvat la persoanele sănătoase. Cercetătorii din cadrul studiului citat consideră că nivelurile optime de 25 (OH) D din sânge, pentru riscul de mortalitate, au fost de 42 – 100 nmol/l. Valorile din afara acestui interval au fost asociate cu un risc mai mare de deces prin boală cardiovasculară, în timp ce concentrațiile optime de 25 (OH) D reduc acest risc de deces cu 30%.

Pe baza datelor obținute, coordonatorul studiului recomandă monitorizarea nivelului de vitamina D și administrare de suplimente, atunci când acest nivel se situează în afara valorilor normale. Necesarul de vitamina D se asigură prin expunere la soare și dietă, iar atunci când nu pot fi atinse pe această cale pragurile normale, se recomandă administrarea de suplimente.

Notes:

  1. How vitamin D protects against heart failure – medicalnewstoday.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *